„Câinele de pază“ al internetului s-a născut în România

de: Nicoleta Apostol
24 11. 2017

De Bitdefender ai auzit, probabil, din două direcții: antivirus și că e o companie românească. Mai nou, ai putea să știi numele și drept producător de hardware.

Bitdefender Box a venit în urmă cu doi ani. A părut o idee îndrăzneață, dar așa e mai mereu cu fiecare produs nou. Abia de la al doilea sau al treilea poți să câștigi încredere. Box a ajuns la a doua generație și cu un plus însemnat: producția e mutată în România. Sigur, nu sunt milioane de Bitdefender Box vândute în fiecare an, dar este un demers important mai ales pentru zona de tehnologie din țară.

Bitdefender e printre puținele companii cu ajutorul căreia România devine cunoscută și americanilor. Bine, probabil că țara noastră a fost de interes mai ales când recrutările de programatori erau pe val, la începutul anilor 2000. De atunci există și zvonul că la Microsoft româna este a doua limbă vorbită. Sigur, era un mit, dar unul în favoarea noastră, ca națiune. 

Acum, cu Box, Bitdefender a creat „câinele de pază” al internetului și al dispozitivelor tale. Va fi în America, în primă fază, apoi în alte țări occidentale și mai la primăvară în România. Totuși, în toate țările, produsul apare marcat drept made in Romania. Am vizitat fabrica să văd de unde vine noul tip de antivirus pentru actualele vulnerabilități cibernetice.

Bitdefender va fi pe buzele multor naționalități și asta pentru că produsul lor de securitate cibernetică va fi cel care vor conta, mai mult decât un nou smart TV sau un nou smartphone. De ce? Toate acestea deja există și vor fi tot mai multe, asta-i clar, dar nu mulți s-au gândit că odată cu o piață saturată de device-uri smart și atacurile „smart” vor fi la ordinea zilei.

Acum, din 22 noiembrie, compania are pe piața din America cea de-a doua versiune Bitdefender Box. Îi poți spune un antivirus, pentru că odată conectat la internetul tău de acasă, te va proteja pe tine protejându-le pe el de atacuri și alte ”răutăți”. Și ziceam de fabricarea la Satu Mare. Nu, piesele nu vin împachetate, iar românii doar le asamblează și pun eticheta ”Made în România”, ci este construit, cu testare și până la ambalare.

Ce înseamnă fabricarea în România pentru Bitdefender

Fabricarea propriu-zisă e realizată de Bitdefender printr-o colaborare cu firma Zollner din Satu Mare, un furnizor EMS (servicii de fabricarea electronice) cu sediul în Germania. Primul Box a fost produs în China, în totalitate, cu costuri mult mai mici decât cele ale Bitdefender. Acum, producția locală înseamnă o creștere a costurilor cu 7%. E de înțeles de ce, dar poate nu e de înțeles de ce au ales să facă asta.

Florin Talpeș, director și fondator Bitdefender, mi-a spus că acest lucru a fost mai mult din ambiție. Cum așa? Ei bine, costurile sunt mai mari, investițiile de asemenea, dar e fabricat în România și calitatea poate fi controlată mai ușor. Sigur, se poate ajunge la același nivel de supraveghere și în China, dar trebuia un om relocat acolo. Cam ăsta e raționamentul de la care a pornit Bitdefender.

Am visat la acest lucru. De ce să nu putem face în România asta? Este şi o ambiţie personală, să arătăm că putem face lucruri de top aici”, a explicat Talpeș. 

Când ajunge Bitdefender Box în România

Pe 22 noiembrie Bitdefender Box a fost lansat în America și deja s-au strâns comenzi, urmând să ajungă ulterior în Canada, Franța, Germania și alte. În România, cel mai probabil dispozitivul de protecție cibernetică va ajunge prin martie, cu un preț de listă de 990 de lei. Estimările de vânzări sunt de circa câteva sute de mii în primul an, la nivel global. La un calcul simplu ai putea spune că nu e mare succes. Totuși, este un demers care ne arată direcția în care se duce zona de securitate cibernetică. 

Ziceam la început că este un „câine de pază”. Ei, asta ar putea fi cea mai bună analogie. Îl pui în casă și îți protejează internetul și dispozitivele conectate la rețea. De la televizor și până la încuietoarea smart de la ușă, orice dispozitiv va avea un „antivirus”. Din nou, la fel ca în cazul lansării dispozitivului, poate că în România numărul de dispozitive smart nu trece de două-trei, poate cinci. Dar în alte țări se bucură de o adopție mai mare.

De exemplu, în America Amazon are un succes imens când vine vorba de boxe inteligente. Și acesta e doar un produs. Vor fi tot mai multe, cu o medie acum în țări occidentale ajunsă la peste 10. O analiză a Bitdender arată că, până în 2020, 20,8 miliarde de dispozitive vor fi conectate la internet. Nimic rău, tehnologia evoluează. Partea proastă că peste 70% din acestea sunt vulnerabile la atacuri. Și de aici începe următorul nivel la are vor trebui protejate cibernetic.